Bu Blogda Ara

8 Eylül 2012 Cumartesi

BOŞNAK BÖREGİ






Geçen bayram aynı sitede oturan boşnak bir komşumuz küçük bir tepsi börek yollamış.Küçük yeğenim oruçlu oldugu için o tepsi ona hediye olarak verilmiş aslında,biz de bayram sabahı kahvaltıda hep beraber yedik,gerçekten şimdiye kadar yediğim en lezzetli böreklerden biriydi.Ama sevgili eşimin böreği yedikten sonraki takdir dolu ifadeleri, bu böregi deneme konusunda bana cesaret verdi.Elde açılan börekler konusunda çok deneyimli olmasam da bu kadar sözden yapacak başka bir şey kalmamıştı.
Uzun süren net araştırmalarım neticesinde tarif defterinde olan bir tarifi esas alarak ve yediğim böreğin lezzetini düşünüp ona uydurmaya çalışarak yaptım.Böreğin gerçek tarifini bilenler yorum yazarsa çok sevinirim.
MALZEMELER
1,5 bardak su ve süt karışımı
2 kaşık zeytinyağı
aldığı kadar un
tuz
tereyağı,sıvıyağ karışımı
kıymalı,patatesli iç
YAPILIŞ
Un,süt-su,yağ ve tuzu karıştırarak bir hamur yapın.İyice yogurun.Hamuru altı eşit parçaya ayırın.Biraz dinlendirin.Tabak büyüklüğünde açın.Aralarını sıvıyağla yağlayarak üstüste koyun.Temiz bir sofra bezinin üstünde elinizle her iki yanından çekerek iyice açın.Bu aşama çok önemli,açabildiğniz kadar ince açmanız gerekiyor.Arasını sıvıyğ-tereyağ karışımı ile yağlayın.Kıymalı ve patatesli iç harcınızı yerleştirin.Her iki tarafını ortaya getirerek rulo yapın.Ortadan başlayarak tepsinize döndürerek yerleştirin.Önceden ısıtılmış fırında -200 derece-iyice kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN....Adsız dedi ki...



Merhaba tesadufen Bosna Boregi tarifinizi gordum.Bende Bosnagim ve bu tarifin bizim yaptigimiz borekle pek alakasi oldugunu soyleyemem. Ben boregi 1 kilo un ile yapiyorum. Unun ortasini acip,tuz,(istege gore bir yemek kasigi kadar siviyag) ve ilik su ilave edilerek hamur tutulur. 3 veya 4 esit parcaya bolunerek bir sure ilik bir yerde bekletilir.Uzerlerine hamurun kalinlasip kurumamasi icin zeytinyagi surulur. Daha sonra hamur oklava ile acilir ve uzerine eritilmis tereyag-zeytinyagi karisimindan uc yemek kasigi kadar dokulur.Hamurun her tarafinin yaglanabilmesi icin her tarafindan iki ye katlanip acilir.Daha sonra iyice yaglanan hamuru ellerinize alarak (elleriniz yumruk halinde olmali)havaya kaldirip ortasindan baslayarak cevirerek acarsiniz.(bu taraf yagsiz olandir) Ardindan masaya biraktiginiz hamuru masanin etrafinda donerek her yerinden tabiri caiz ise cekistirerek iyice inceltirsiniz ne kadar ince olursa o kadar iyi olacaktir.Hamuru iyice actiktan sonra (ki bu ortalama bir masanin tumunun hamur ile kaplanmasi hatta asagiya dogru sarkmasi demek) tekrar hamuru yaglamaniz gerek. Paralel olarak hamurun iki uzun tarafina masanin kenarlarina dogru istediginiz malzemeyi bir cizgi halinde koyup her iki tarafindan sararsiniz. Masanin ortasinda iki tarafi sarilmis olan hamurun birlestigi noktayi bicak ile kesip birbirinden ayirip tepsinize yuvarlayarak sararsiniz.185 veya uzeri derecelerde iyice kizarana kadar pisirirsiniz. Bosnak boregi yapimi gercekten zahmetli bir yemek olmakla birlikte cok da lezzetlidir. Yazili olarak tarif edilmesi cok kolay degildir. Bu yuzden yapilisinin gorulmesi daha iyi olacaktir. Bence en lezzetlisi patatesin kup kup kesilip cig olarak eklendigi ve parca etten cok daha kucuk olarak kesilen etli patateslisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder